Des de ben petits els nens i les nenes tenint present una realitat concreta poden predir quins fenòmens són possibles, quins són impossibles i quins segurs que esdevinguin.
Podeu fer jocs inspirats amb aquest tipus d’activitat que descric a continuació…
Mostro tota la col·lecció d’animals aquàtics que tinc al cistell i un a un els vaig introduint dins d’un sac que prèviament he mostrat que està buit.
Un cop dins els faré dues preguntes:
– Creieu que és possible que al ficar la mà i treure a l’atzar un animal del sac aparegui un animal terrestre?
– Creieu que és segur que al ficar la mà i treure a l’atzar un animal del sac aparegui un animal aquàtic?
A posteriori afegeixo un animal terrestre i remoc tot el contingut del sac i torno a formular les dues preguntes anteriors.
És d’esperar que les respostes canviïn.
Finalment amb el sac novament buit triaré 4 animals terrestres i 4 animals aquàtics que aniré ficant novament un a un dins del sac i tornaré a formular les dues preguntes anteriors.
És d’esperar que les respostes novament canviïn.
Es pot jugar amb els propis nens i nens com a col·lecció amb les seves fotografies o bé amb els cartellets dels seus noms.
Aquest tipus d’activitats són interessants a fer-les en gran grup per a oferir espai al diàleg i a l’expressió i escolta dels raonaments. Un bon moment podria ser afegir-les a les estones de històries matemàtiques (trobareu més informació en l’entrada de Numeració: Històries matemàtiques) o en moment d’assemblea.