Sota la convicció que tant les operacions de suma, resta, divisió o multiplicació representen transformacions de les quantitats totalment manipulables i plenes d’exemples senzills en la pròpia acció humana…

Us descric en aquesta entrada una proposta bonica plena de sensorialitat on els vostres infants gaudiran de la divisió en el món tridimensional on tots els sentits reben la seva part de plaer.

Preparo davant de cada infant una paella amb tapa sobre un “foc” de vímet, unes pinces i un rellotge de sorra. Els ingredients són per a compartir (en la versió original he canviat les castanyes per anís estrellat pel tema al·lèrgies).

Cada infant rep la seva recepta a preparar on veuen la quantitat (dígit) que han d’afegir de cada ingredient (identificat amb la seva fotografia).

Quan tot és a la paella, la tapen i esperen, observant el pas del temps, que el rellotge de sorra deixi travessar tota la sorra.

M’encanten els rellotges de sorra!!! Poder convertir el temps, tant invisible, en una cosa tant física i delicada, és per a mi una delícia.

Cada infant té un rellotge que mesura un temps diferent i aquest fet és garantia que despertarà més d’una conversa interessant entre elles i ells.

Quan el darrer gra de sorra travessa l’embut del temps, enretiren la pella del “foc” i jo els plantejo el repte de repartir tots els ingredients de la seva paella entre dos o tres clients o clientes (visualitzats en platets de ceràmica).

Les quantitats dels ingredients de cada recepta són intencionadament múltiples del dos o del tres.

Jo amplio la proposta oferint-los una recepta buida (només amb les imatges dels ingredients) i els proposo que ara siguin elles/ells qui s’inventin la recepta… És el moment d’observar en quin punt d’escriptura del dígit es troba cadascú (dígit clar, dígit girat, dígit de traç confús, desconeixement del dígit concret). Possiblement t’anirà bé tenir com a material de suport els números encunyats per si algun infant l’ajuda resseguir la grafia per ampliar la seva memòria muscular.

Acompanyar aquesta proposta gaudint d’observar l’alegria, la concentració, el repte i la serietat que desperta en els infants és el regal compartit.