Fa uns quants anys que aquest llibre es recolza en una de les estanteries on reposen tots els meus materials i propostes. Concretament habita l’espai reservat a les vivències de mesura del temps i les habilitats associades a la lectura dels rellotges analògics i digitals.

Com tots els contes d’Erik Carle “La mariquita gruñona”, mostra una simpàtica història on hi batega la matemàtica entre il·lustracions precioses i una edició super curosa feta per l’editorial KóKinos.

La pròpia lectura del conte, acompanyada d’un rellotge de fusta i el compartir dinàmic amb els infants. Oferirà al moment una valuosa vivència matemàtica.

Moguda pels continguts del Currículum del Cicle Inicial “Mesurar objectes, espais i temps familiars amb unitats no convencionals i convencionals (kg, m, l, dia i hora) tot utilitzant instruments propers i adequats a cada situació.” he volgut acompanyar aquest material (recurs) d’una possible proposta concreta on els infants puguin practicar les hores amb els rellotges analògics dins del context que ofereix el conte i amb un joc de consignes matemàtiques.

Per a redactar les consignes he tingut en compte: nombres cardinals, transformacions dels temps, nomenclatura del temps…

Us deixo escrits alguns exemples de consignes que jo he utilitzat per si necessiteu alguna inspiració:

  • Tres hores abans de trobar-se amb la balena havia trobat el goril·la.
  • Al migdia es va trobar amb la serp.
  • La hiena va ser el vuitè animal a trobar.

La proposta consisteix en aparellar cada rellotge analògic, el qual marca una hora en punt, amb l’animal que la marieta va trobant en el transcurs del conte.

El conjunt de les descobertes les aniran concretant a la taula d’entrada simple que podem oferir en forma de full de registre.

La correcció autònoma de la proposta només necessitarà de l’obertura de les planes del conte. Pel contrari, com sempre dic, el fet que els alumnes enregistrin la vivència permetrà la revisió posterior de l’adult.

Desitjo que us agradi i enamori la vivència dels vostres infants.