COMPARACIÓ DE QUANTITATS EN CONTEXTOS DE MESURA.

Els jocs de cartes de “Desafio Naturaleza” han estat per a mi, Font d’inspiració per a treballar la numeració amb els infants de Primària des del Cicle Mitjà fins al Cicle Superior.

  • Les cartes dels animals de cada continent ofereixen nombres decimals en les seves mesures.
  • Les dels cossos celests ofereixen nombres grans superiors al miler en els seus diàmetres i nombres enters (negatius i positius) en les seves temperatures.
  • Les dels insectes mostren percentatges de distribució mundial.

El propi joc provoca la comparació d’una de les variables entre dues cartes que han estat repartides a parts iguals entre els dos jugadors/es.

Us proposo oferir un full de registre, per a recollir l’experiència, on els infants vagin prenent nota de la seva partida (mesura amb la unitat corresponent) tot identificant el valor més alt assignant-li un punt.

La partida finalitza a l’omplir la graella donada i cada jugador calcularà la puntuació acumulada; triarà el valor més alt i l’escriurà regint-se per les normes ortogràfiques que determinen l’escriptura del numerals cardinals.

He d’expressar que m’encanta poder gaudir de temps per a llegir les descripcions que acompanyen cada carta. Les descobertes t’omplen de sorpreses i em fascina veure com els infants també ho fan i memoritzen infinitat de dades i sorpreses.

“Saps que Polaris, l’estrella més brillant de la constel·lació de la Osa Menor, té un diàmetre de 64.032.000 km? M’al·lucina!!!!”

CANVIS D’UNITATS DE MESURA.

Amb les cartes dels animals de cada continent els ofereixo  una petita vivència de pràctica de canvi d’unitats de mesura.

Aquestes anotacions les complementen amb les seves operacions de multiplicació i divisió partint de sistemes numèrics amb “bases diferents” tant transformant la massa i la longitud com el temps.

El paper vegetal i el punta fina negre els permet calcar l’animal de la carta triada que juntament amb la targeta dels canvis d’unitats de mesura i les seves operacions es converteixen en el material que forma part de la seva bonica col·lecció plena de matemàtiques i expressió artística.

He dissenyat una graella d’observació per a cadascuna de les propostes descrites. D’aquesta manera la mestra podrà deixar el testimoni de tot allò observat, les destreses consolidades o en procés, de manera ràpida, ordenada i filant tant prim com sigui possible per acompanyar els seus alumnes atenent els diversos moments maduratius.

Tant de bo aquestes cartes despertin també en tu la creativitat.