Un dels materials estructurats més coneguts per treballar la lògica ens l’ofereix J.P.Diennes amb els seu blocs lògics que es troben a gairebé totes les escoles en les aules d’infantil tot i que pot pujar a cicle inicial de Primària plantejant reptes significatius per aquestes edats…. (mirar entrades lògica primària)

Diennes ens ofereix una col·lecció on hi ha 48 peces on es convinen 4 atributs: forma (4 variables:cercles, quadrats, triangles i rectangles), color (3 variables: blau, groc, vermell), gruix (2 variables: prim i gruixut), mida (2 variables: gran, petit).

Diennes va crear les etiquetes (símbols) que defineixen les diferents variables i que ofereixen possibilitats diverses de joc i exploració amb el material. Aquestes etiquetes les trobem en format peça de fusta, en daus, en ruletes…

 Com podreu experimentar hi ha etiquetes on el missatge és molt fàcilment entès per els infnants com són les de les variables color i forma i altres més subjectius i dificil d’interpretar i descodificar com són la mida i el gruix.
Aquest fenomen també l’observem en els jocs de taula amb daus que fan servir senzilles il·lustracions per a dirigir l’activitat del joc. Com podeu veure els infants llegeixen tot tipus de símbols  i escritures des de molt petits.

Diennes també aporta amb les seves etiquetes el fenomen de la negació de la qualitat. Això fa molt més complexa la identificació i la classificació de la col·lecció… Respondria al pensament busca una peça vermell, triangular, que no sigui gran.

Gaudint de la gran aportació de Diennes ens podem atrevir a crear els nostres blocs lògics… La meva experiència em diu que fer blocs lògics amb figures “animades” augmenta molt l’interès dels infants per totes les activitats que se’n derivin.

Us en presento alguns altres exemples…

Joc lògic de la lloriguera:

 
Hi ha moments que em poso davant la creació d’un material a llarga vista com aquest… Aquesta vegada consistia en teixir 24 conillets de diferents mides, colors pell, colors orelles, escallarins diferents. Un plaer incalculable que de tant en tant em permeto dins de la rapidesa que envolta normalment el dia a dia.
El bloc lògic consta dels següents atributs i variables.
Mida conill: Grans, Petits
Color pell conill: Marró fosc, Marró clar, Gris
Color orelles: Blanques, Marrons
Mida picarols: Gran, Petit
La creació de tot bloc lògic exigeix un exercici de combinatòria ja que has de preparar totes les combinacions possibles amb tots els atributs escollits i les variables. Mai existeixen dos conills iguals com a mínim els separa la diferència d’una de les variables… En aquest cas aquest bloc lògic té 24 elements (3·2·2·2).
Seguidament a la creació d’un bloc lògic, per jugar de forma estructurada, caldrà crear les etiquetes de totes les variables en positiu i negatiu (representacions gràfiques de les diferents variables).

Si algun lector/a ha creat el seu bloc lògic i el vol compartir amb tots nosaltres podeu enviar-me una imatge del bloc lògic  amb el vostre nom i ho comparteixo amb la resta a través del bloc. Serà un gran regal per a tots!!

Bloc lògic dels eriços:
Un bloc lògic molt divertit d’Eriçons plastificats.

El bloc lògic consta dels següents atributs i variables.
Mida eriçons: Grans, Petites.
Color eriçons: Blau, Vermel, Groc.

Textura de la pell: Puntets, Ratlles, Punxes.

Com podeu veure a la imatge el bloc també té les seves etiquetes corresponents en afirmatiu i negatiu.

Aquest bloc amb pocs atributs és ideal per als més petitons sempre i quan estiguin oberts a les propostes estructurades.

Aquest joc me’l va compartir una mestra de CEE Francesc Bellapart de Sabadell. Mil gràcies!!!

Bloc lògic de les papallones:
Una preciositat molt delicada de bloc lògic fet de papallones de papiroflèxia.

El bloc lògic consta dels següents atributs i variables.
Mida papallones: Grans, Petites
Color ales: Groc, Blau, Rosa, Verd
Contorn ales: Punxagudes, Arrodonides

Antenes: Amb antenes, Sense antenes 

Com podeu veure a la imatge el bloc també té les seves etiquetes corresponents en afirmatiu i negatiu.
És un bloc lògic ideal per treure amb infants de p5 o cicle inicial. Els quals el podran tractar amb la delicadesa que demana les seves peces. 

Un regal que em va fer la Dulce Vendrell (Mil gràcies per aquesta preciositat!!!)