

Si busques a la Viquipèdia la paraula angle trobaràs una definició extensa i plena de matisos sobre aquest concepte…
“En geometria, un angle és una figura geomètrica formada per dues semirectes d’origen comú (el vèrtex de l’angle). També s’anomena angle la regió compresa entre aquestes semirectes. La magnitud de l’angle és la “quantitat de rotació” que separa les dues rectes…”
Jo penso que la millor manera de construir i integrar en els infants la definició del concepte angle, és oferir-los experimentació sobre diferents realitats concretes on els angles despleguin la seva naturalesa, les seves possibles mesures, les seves categories de classificació, els puguin ordenar fixant-se amb les seves mesures i en gaudeixin de les seves transformacions.
Les diferents realitats manipulables aniran construint la seva noció sobre aquest nova figura i mesura que de manera conscient entrarà al Cicle Mitjà de Primària sent més endavant quant aquesta paraula serà definida amb molta més riquesa utilitzant cada vegada un vocabulari més ric i precís fruit del reflex d’una maduresa en el llenguatge oral i nodrit de totes les realitats viscudes.
En aquesta entrada us vull mostrar com la mesura dels angles els servirà per a construir l’amplitud dels feixos de llum de quatre “llanternes màgiques” que podran utilitzar i comparar tot descobrint els secrets amagats en unes làmines fosques que vaig trobar en una botiga Tiguer.

Us puc garantir que l’experiència els ha encantat!!!!
He preparat una seqüència de passos descriptius (utilitzant la paraula i la imatge de reforç) per a crear les llanternes. Aquest recurs l’he fet per facilitar-los la tasca però també per poder observar com són capaces d’anar seguint unes instruccions seqüenciades per a crear un objecte concret… i sent sincera…a moltes i a molts els ha suposat un esforç entregar-se a un camí seqüenciat i fixat per una segona persona.
Després de triar un angle de 10º a 180º amb la utilització del regle, el transportador d’angles, el compàs i estisores aniran creant de la manera més curosa possible les seves llanternes amb feixos de llums d’amplituds diferents.




Veure tants instruments de mesura i dibuix sobre la taula els emociona, i connecten amb el desig d’entregar-se a la proposta i tot allò que els regali “Ufff sembla molt guay!”, “Ens ho podrem emportar a casa?” “Jo tinc un llibre que també té una llanterna d’aquestes però no sabia que era un angle” “Aquesta és una proposta llarga però mola” “Uoooo és petitíssim l’angle de 10º!! Posa’m cinta adhesiva que se’m trenca” “Vull fer el de 180º que mola molt” “Quina és la meitat de 150º?” tantes frases boniques surten de la seva emoció…
Acabada l’experimentació de les llanternes en les làmines que jo he separat per facilitar que les puguin compartir seguint els diferents ritmes de treball, arriba el moment de classificar-les dins dels “sobrets” fets de paper de diari on els agrupen en angles aguts i obtusos tot i que hi ha qui s’emporta un tercer i fins i tot quart sobre que acull exclusivament a l’angle pla i l’angle recte.

Us puc confessar que aquests dies porto els dits negres de tant plegar paper de diari però val la pena…
Si voleu més inspiració amb propostes d’angles us convido a llegir l’entrada “Proposta d’angles amb coets pel sistema solar”.
Desitjo de tot cor que aquesta entrada t’arribi al cor perquè es converteixi en una realitat dins de la teva aula i enamori els infants que allà hi creixen.